mandag, oktober 17, 2005

Gjesteopptreden på bloggen

Her er en god gjesteopptreden fra Teresa Grøtan på bloggen:

Out of BIFF
”Hurra!” tenkte jeg da jeg åpnet BIFF-programmet og så at et av delprogrammene het ”Out of Africa”. Raskt leste jeg nedover listen hvor filmene var fra. USA, USA, USA, USA, USA og noe kanadisk og fransk. Ikke en eneste av de elleve filmene er regissert eller produsert av afrikanere. Et delvis unntak er ”Sometimes in April” som er en fransk/amerikansk/rwandisk produksjon.
Det blir ikke bedre når en leser om innholdet i filmene: ”Bearing Witness” handler om vestlige krigskorrespondenter, ”The Boys of Baraka” handler om amerikansk ungdom, ”Crash Landing” handler om kanadiske soldater som vender hjem, ”Faces of Change” handler om rasisme i Nord- og Sør-Amerika, Asia og Afrika. Og når det handler om borgerkrigen i Rwanda, er det med en dokumentar om den kanadiske FN-generalen som ikke lyktes i å mobilisere hjelp fra det internasjonale samfunnet (For øvrig går jeg utfra at også filmen ”Sometimes in April” handler om Rwanda, og ikke om Kongo, som det står i filmbeskrivelsen).
Halvparten av filmene er verken afrikanske eller handler spesielt om Afrika. Resten av filmene handler i det minste om Afrika, men utelukkende om krig og konflikt.
Dette står i innledningen i programheftet: ”Det afrikanske kontinentet er med vestlige øyne knyttet til sult, tørke, HIV/AIDS og borgerkrig – alt det negative vi i vesten kan prise oss lykkelige over at vi ikke er rammet av i samme skala.” Og så: ”Dessverre er våre filmer også svært konfliktorienterte” Er det mulig å sparke ben under seg selv bedre enn dette? Det må være første gang noen unnskylder et program de selv har satt opp.
Hvis BIFF ville vise filmer om/fra Afrika, kunne de utnyttet samarbeidet de har med Film fra Sør som i år setter opp vinner av Gullbjørnen i Berlin ”U-Carmen e-Khayelitsha”, en sørafrikansk film på xhosa (som ikke er et ”lokalt” språk, som programsjef Julie Ova i Film fra Sør uttalte, men derimot et av Sør-Afrikas nasjonalspråk).
Kjører en et krigsfilmprogram, bør en også stå for det, og ikke lure Afrika- og filminteresserte til å tro at vi endelig skal få se film fra og om Afrika.

Teresa Grøtan

14 Comments:

Blogger *** said...

hei ragnfrid, beklager at eg ikkje kommenterer bloggen no. eg vil berre komme i kontakt med deg. ville du gi meg e-post-adressa di?

9:15 a.m.  
Anonymous Anonym said...

Hei Theresa Grøtan,

Det hadde nok vært en fordel om du gikk og så disse filmene før du uttalte deg så bastant om at du hadde skjønt hva de handlet om og hvordan de var vinklet.
Da ville du kanskje også ha visst at dokumentaren om den kanadiske FN-generalen Romeo Dallaire (som også har skrevet den råsterke memoarboken "Shake Hands With the Devil: The Failure of Humanity in Rwanda") ikke på noe nivå er en forherligelse av det du tilsynelatende tenker på som Vesten. Stick to what you know.

10:30 a.m.  
Blogger ø said...

Hei «anonymous»,

det hadde nok vore ein fordel om du lest innlegget før du uttalte deg så bastant om at du hadde skjønt kva det handla om og korleis det var vinkla.

Kort sagt kjem det ikkje i første omgang an på kva filmane «handlar om» eller korleis dei er «vinkla». Det handlar om kvar dei kjem frå, og den hegemoniske dominansen til avsendaren. Kva filmane handlar om (krig og konflikt for det meste (=Afrika)) er i stor grad ein konsekvens av dette. Det er ingenting gale med filmar frå USA (både det beste og det verste kjem nok oftast derifrå), men det er ein grunn til å bli skuffa viss ein her hadde håpa å få sjå noko som ikkje var sett med dei vestlege/amerikanske augene. Dette har ikkje noko med kor vidt filmane «forherligar» Vesten å gjere, eller kor vidt dei er gode eller interessante.

Dessutan: Anonyme kommentarar er feige.

Helsing Øystein.

1:49 p.m.  
Anonymous Teresa Grøtan said...

Hei ahhnonymous,
Kritikken min handler ikke om forherligelse av Vesten, men om at programmet signaliserer at vi skal få se filmer fra Afrika, noe vi ikke får.
Flere av filmene er sikkert gode og interessante (og gjerne "råsterke"), men det er altså ikke poenget mitt. Kanskje var det du som skrev den flotte innledningsteksten i programheftet?

5:24 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Mulige forklaringer:

afrikansk film er for dårlig (utenom den du nevner i posten).

BIFF har gratisarbeidere med mindre heldige skriveregenskaper. Er enig i at introteksten til programmet er hinsides, men tror ikke Fosse ville skrevet dette.

BIFF er altfor opphengt i disse programmene sine. Hvorfor plassere disse filmene i bås? attpåtil i feil bås?

5:32 p.m.  
Blogger Espen said...

Flott å se Teresa på denne bloggen, og gleder meg til snart å se hennes egen.

Jeg husker en gang på SV-kantina (fakultet) at noen sa de ikke ville demonstrere mot kuttene i statsbudsjettet før de hadde lest hele budsjettet.

Innvendingen fra, la oss kalle henne Leif, om at man må ha sett filmene før man kan kritisere programmet, minner om denne.


T E R E S A P Å B L O G G - NÅ !

12:15 p.m.  
Blogger synnik said...

enig med alle utenom anonymus: også lurer jeg på om BIFF faktisk mener at afrikansk film er for dårlig, og på hvilket grunnlag mener de det?

4:21 p.m.  
Anonymous Anonym said...

vet ikke (dette er anynomous 2- altså ikke den forsmådde som tydeligvis har jobbet på BIFF).
har sett svært få afrikanske filmer, men det kan jo være at det lages for lite god film i Afrika til at det når opp. husker bl.a 2000-filmene, og der var det èn afrikansk film-fra Burkina Faso, og det var den dårligste i det programmet.

9:22 a.m.  
Blogger synnik said...

jeg syns kvalitet - som om det var en universll størrelse - er et svært vanskelig begrep i denne sammenhengen: hvem vurderer hva som er bra og dårlig, og på bakgrunn av hva vurderer man det?
jeg syns det blir rart å si at Afrika - et helt kontinent - lager for dårlig film for en festival i Bergen, og jeg syns i så fall festivalen får problemer med å legitimere seg som en festival: det vil si en anledning for å sette opp film som ellers ikke når opp. Da kan man ikke ha en norm for hva som er bra og ikke, i så fall vil jo bare det anglo/euro-sentrerte filmuttrykkets hegemon bare få reprodusere seg.

3:44 p.m.  
Anonymous Anonym said...

er ikke enig i at dette nødvendigvis handler om filmer "som ellers ikke når opp". Filmene er jo gode nok. men det handler om filmer som normalt ikke ville fått distribusjon fordi de ikke er kommersielle nok eller ikke kommer fra USA eller Vest-Europa. Er forresten ikke enig i at BIFF viderefører et kulturelt anglo-euro-hegemoni. De viser også en del asiatiske og noen søramerikanske filmer. Men jeg er enig i at det er veldig rart å kalle et program for out of africa, når det stort sett inneholder amerkanske filmer.

10:03 a.m.  
Anonymous teresa said...

Det er klart at afrikansk filmproduksjon er liten, og at det ikke finnes MANGE gode filmer fra Afrika. Men å konkludere med at afrikansk film sannsynligvis er for dårlig, blir altfor enkel. Jeg tror heller ikke på det. Det blir argumentasjon på Friele-nivå: Det finnes ikke kvinner i ledende stillinger fordi de ikke er gode nok.
Dette handler om hva man kjenner og kan noe om, og hvem og hva man kjenner til. Jeg oppfordrer Tor Fosse til å ta seg en tur til fimfestivalen i Burkina Faso i februar 2007! Her er lenke for dem som er interessert http://www.fespaco.bf/

2:31 p.m.  
Anonymous Anonym said...

halloen. her har vel ingen sagt at afrikansk film sannsynligvis er for dårlig, men det er en mulig grunn til at BIFF ikke har det med i programmet. det finnes sikker andre grunner også, som har med uvitenhet og gjøre. enig. jeg ønsker Tor Fosse god tur til Burkina Faso, for mer film fra et altfor lite nyansert kontinent hadde vært på sin plass.

3:46 p.m.  
Blogger synnik said...

BIFF samarbeider med Internasjonal Uke (FN-sambandet) og har sikkert fått pengestøtte for å innlemme "noe internasjonalt" i programmet.
Jeg mente forøvrig ikke at BIFF er en dårlig festilval med et for euro-anglofisert perspektiv: men hvis de mener afrikansk film er "for dårlig", samtidig som de kaller en bolk "out of africa" slår de bein under egen virksomhet. Og jeg har dessuten sett masse på BIFF som har vært dårlig: men det er jo nettopp en kvalitet at det finnes rom for prøving og feiling; det er jo det som er gøy med festilval.

1:20 p.m.  
Blogger ø said...

http://www.bt.no/meninger/debatt/article218208.ece

11:58 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home