torsdag, mars 17, 2005

Eg elskar typisk norsk!

Og på denne dialektfokuserte dagen er det jo "Typisk Norsk"! Det er mykje betre enn "Värsta språket", som det er bygd på. Hurra! Hurra! Hurra! Nerdefest i kveld! Heilt åleine! Og Carl I. er gjest. Han vil jo leggje ned sidemålet (som Arne Svingen også slo eit slag for i Dagbladet i går) og språkrådet, i tillegg til at han er dårleg i spansk og elendig til å bøye verbet å flyte.

7 Comments:

Blogger HPL said...

Carl I. Hagen behøver ikke å kunne noe særlig spansk. Det er vel mest nordmenn der han befinner seg når han vil lese Stortingsdokumenter i fred.

3:13 p.m.  
Blogger Ragnfrid Trohaug said...

Det er nettopp det som er så ufattelig ironisk; han kjører jo beinhardt på integrering og språkinnlæring her til lands, så noen sterk konsekvens i praksisen hans er det ikke.

7:31 p.m.  
Blogger HPL said...

Nå må du jo tenke på at nordmennene som kommer til Spania er ressurssterke og ønskes HJERTELIG velkomne av lokalbefolkningen - har jeg hørt (jeg har også hørt om gater som blir sperret av, slik at nordmennene kan arrangere 17.maitog), mens utlendingene som kommer hit er noen suspekte individer og potensielle byrder på det norske samfunnet. Alle som en.

Fikk du forresten med deg Baste Bolstads "höjdare" på NRK1s "Latter på Latter" (også kjent som "Norske standupkomikere gjør noe de ikke kan, nemlig å være morsomme")?
Han sa noe som dette, i forbindelse med at man i Norge skyter ulv:
"Det er jo et paradoks at i løpet av de siste 300 årene er det blitt drept flere nordmenn av somaliere enn av ulv ...men vi skyter jo ikke somaliere for det!"

Å, som vi lo ...

4:41 p.m.  
Anonymous Anonym said...

"Mykje betre.." Det er vel det ABSOLUTT DUMMESTE jeg har hørt på ganske lenge. Dette programmet er en dårlig rip off. Den svenske programlederen Fredrik Lindström er jo et av verdens morsomste mennesker, men har også en tung faglig bakgrunn, da han er språkviter fra Uppsala. Gadd vite hva denne Schjerven er for noe..

Men klart, for dialektnisser over det ganske land er vel dette rene julekvelden. I Sverige har man en ganske annen holdning til dette med dialekter vs rikssvensk.

"Typisk norsk"? Pføy...

5:49 p.m.  
Blogger Ragnfrid Trohaug said...

Jeg har stor sans for den den svenske programlederens stil, dannelse og kunnskap, men jeg mener Typisk norsk er bedre på å bruke tv-mediets fortreffeligheter. Värsta språket, det jeg har sett av programmet, er mer en vittig utgave av Språkteigen på tv. Rent tv-faglig er det ikke i øverste sjikt.

Det er moro, at jeg som alltid blir kalt elitist (og med en hang til det svenske aristokratiet, og høyt utdannede, kosmopolittiske 08-are), nå får på pukkelen for å like en som ikke har doktorgrad. Jeg tør minne om at autodidakten også kan ha noe for seg (nå er da Petter Schjerven heller ikke det, men dog). Når det gjelder rikssvensk: Det er helt riktig at Sverige med sin lange utdannelses- og dannelsestradisjon, samt bevisste sentraliseringspolitikk og tilstedeværelse av aristokrati, har en helt annen holdning til dette med dialekter og riksnorm. Det er helt riktig, og av og til skulle man ønske at det var slik i Norge også, slik at ens dialektale bakgrunn ikke alltid ble et samtaleemne når man skulle åpne munnen. Men det er vel ikke poenget i denne sammenhengen. Typisk norsk handler da ikke bare om dialekter.

6:02 p.m.  
Anonymous Anonym said...

WOW! Har aldri kommentert en blågg før i hele mitt liv. I frustrasjon over nok en ræva etteraping etter et svensk konsept, konfererte jeg Dr. Google med "typisk norsk" && "värsta språket" og fikk opp et antall treff, deriblant dette.

Forresten, en ørliten presisering: det er ikke *så* mye det at man etteraper (eller at det alltid blir mye dårligere), men det er det at man presenterer konseptet som om ingen visste at dette har vært gjort før - typisk i Sverige.

Hehe..ser at jeg er litt på jordet i fht det som vel er blågg-eiers anliggende, også i denne problemstillingen. Tjehe, kalfsborst.

Ydmykhet er en dyd, så la meg si det slik: det er mulig at det fra et lingvistisk-pedagogisk-populærvitenskapelig (eller hva f) synspunkt muligens kan være slik at TN er "betre" (men umulig "mykje") enn VS, men en åpnebar innvending må det jo være at Krinken ALDRI hadde greid å tenke ut et så nyskapende, interessant, morsomt og, i det hele tatt, godt TV-program, :O

Forøvrig har jeg fulgt Värsta språket fra aller første sending og også fått med meg det som var av repriser.

Norsk TV suger big time - always has, always will. Svensk TV er av Europas beste.

6:58 p.m.  
Blogger Ragnfrid Trohaug said...

Det er absolutt lov til å mene sterkt: Jeg har dessverre ikke fått med meg alle programmer av "Värsta språket", noe som jeg gjerne skulle, i og med at jeg er stor fan av Sverige og svensk tv. I ydmykhetens navn skal jeg si at empirien min er for dårlig til skråsikkert kunne slå fast at TN er "mykje betre", men jeg mener fortsatt at det er så bra at det fortjener å bli sett løsrevet fra konteksten og vissheten om at det egentlig var et svensk konsept. De samme tankene tenkes til samme tid på ulike, men beslektede steder på jorda, slik som i dette tilfellet. Som språkmenneske er uhyre glad for at det nå fins et norsk språkprogram som er interessant mht til særegne fenomener i det norske språket, og samtidig tilgjengelig for andre enn bare de av oss med høyere utdanning og filologiske tilbøyeligheter. Språkteigen er topp, men henvender seg til et språkgymnastisk publikum. Det er herlig å vite at ungdomsskoleelever nå diskuterer forekomsten av ordet "bare" i skolegården. Jeg håper også at de diskuterer forekomsten av "bara" i Sverige.

PS! En gang skal være den første! Bloggen er ofte et fint meningsutvekslingsforum.

10:34 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home